+357 97 801701 [email protected]
image_pdfimage_print

Κι’ όμως συμβαίνουν και στην πιο κορυφαία διοργάνωση του κόσμου, στο Tokyo Grand Slam.

Δεν αποτελεί έκπληξη η απόφαση τις διαιτησίας να ΜΗΝ δώσει το IPPON στην αθλήτρια του Τζούντο της Κύπρου Σοφίας Ασβεστά ακόμη και στην πιο κορυφαία διοργάνωση του κόσμου, στο Tokyo Grand Slam.

Συγκεκριμένα η αθλήτρια της εθνικής Σοφία Ασβεστά κατά την διάρκεια της συμμετοχής της στα προκριματικά των 32 στην εν λόγω διοργάνωση, στο 0,12 δευτερόλεπτο του αγώνα με μια εκπληκτική κίνηση με αντιλαβή (η τεχνική Uchi-mata gaeshi), φαίνεται ξεκάθαρα ότι έριξε την κορεάτισσα αντίπαλο της Jung Yerin στο έδαφός πετυχαίνοντας IPPON . Ήταν τόσο εμφανές για όλους εκτός φυσικά για τον διαιτητή του αγώνα. Ακόμη και η στιγμιαία αντίδραση του Χριστού Χριστοδουλίδη που βρισκόταν απέναντι και παρακολουθούσε την φάση, γνωστός (σε αυτούς που θέλουν να βλέπουν και να αναγνωρίζουν ) για το  αυθεντικό του πάθος και τα αγνά του κίνητρα, σήκωσε το χέρι του αυθόρμητα, μια κίνηση που είχε ως αποτέλεσμα να τον απομακρύνουν.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by 𝘼𝙨𝙫𝙚𝙨𝙩𝙖 𝙎𝙤𝙛𝙞𝙖 (@asvesta_s)

 

Φυσικά, σε στιγμές αντιξοότητας, αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις με αξιοπρέπεια και αρετή. Παίρνουμε θάρρος, σφίγγουμε τις γροθιές μας, φουσκώνουμε το στήθος μας και, με υψωμένο το πηγούνι, προχωράμε με περηφάνια για την επόμενη πρόκληση. Αυτή τη στάση ακολουθεί εδώ και χρόνια η Σοφία Ασβεστά, η οποία κυνηγά το όνειρό της με ταπεινότητα και σεμνότητα, ως παράδειγμα αθλητή.

Δεν πρέπει να καθόμαστε απαθείς, να παραδινόμαστε στη μοιρολατρία ή να αναζητούμε καταφύγιο σε επιτροπές ή και «δέος – οντολογίες του ΚΟΛΟΥ», μόνο το δέος δεν το είχαν ποτέ, αφού για χρόνια ολάκερα ήταν ανύπαρκτοι ενώ τώρα θυμήθηκαν να παρουσιαστούν ως υπέρμαχοι της δικαιοσύνης. Όπως διαφαίνεται αυτές οι επιτροπές προσαρμόζουν τις ατζέντες και τα πρωτόκολλα τους στις συνθήκες όπως τους «βολεύει», και εφαρμόζουν για κάθε περίπτωσή διαφορετικές τακτικές προσέγγισις και συμπεριφοράς με τα τελικά αποτελέσματά να «κείται» απλώς «μακράν» το ένα με το άλλο. Ψάχνονται να πείσουν ότι είναι ακαριαίοι και όχι ακέραιοι, με σκιές να διακρίνονται στο βάθος από την πολιτική εμπλοκή με «τακτικές BUSINESS» ενώ η συγκάλυψης κρύβεται από πίσω, με άτομα να προσπαθούν να αυτοπροβληθούν, προσποιούμενοι ότι επιτελούν σημαντικό έργο.

Παρατηρούμε επίσης καταστάσεις του «καφενέ», όπου δίνεται βήμα σε άτομα που δεν γνωρίζουν από πραγματικές θυσίες και ειδικά στον αθλητισμό. Το να φορά κανείς τα ρούχα του αθλητή δεν τον καθιστά αθλητή, πόσο μάλλον πρωταθλητή!  Υπάρχουν κάποιοι που επικεντρώνονται στο να εισπράττουν από τα «περιπτεράκια» τους και να τα οικονομάνε, αγνοώντας την ουσία του αθλητισμού.

Τονίζουμε ότι στον αθλητισμό δεν έχουν θέση λυκοφιλίες της ανικανότητας και της ανεπάρκειας, αλλά ούτε της επιβεβαίωσης ότι κάποιοι είναι σημαντικοί και απαραίτητοι.

Τονίζουμε ότι η επιβεβαίωση ανήκει σε αυτούς που πραγματικά προσφέρουν και πρόσφεραν σαν αθλητές στο αθλητικό και κοινωνικό γίγνεσθαι και όχι σε εκείνους που απλώς παρακολουθούν ως παράσιτα θεατές και βδέλλες και εκμεταλλεύονται την κατάσταση.